Здравето на пениса е важна част от здравето – и тя отива отвъд способността ви да получите и поддържате ерекция, еякулация, и да се възпроизвеждате.
Проблемите на пениса могат да бъдат признак на базисно здравословно състояние. Текущи здравни проблеми, засягащи вашия пенис също могат да окажат влияние върху други области на живота ви, което води до стрес или проблеми в отношенията и увреждане на Вашето самочувствие.Знайте, признаците и симптомите на проблеми на пениса и какво можете да направите, за да защитите здравето на пениса.

Какво влияе на здравето на пениса и ерекцията му?

Различни фактори могат да повлияят на здравето на пениса – някои са изменяеми, други не. Например:

двойка мъж и жена, като жената е хванала пениса на приятеля си, стимулиран от таблетките за втвърдяване, които е поел

 • Незащитен секс. Може да се зарази с полово предавани инфекции, ако прави необезопасен секс.
 • Сърдечни заболявания и диабет. Много условия, които водят до сърдечни заболявания, като диабет и високо кръвно налягане, също могат да причинят еректилна дисфункция.
 • Някои лекарства и лечения. Някои лекарства и лечения могат да повлияят на вашето здраве на пениса. Например, хирургично отстраняване на простатната жлеза (радикална простатектомия) и околните тъкани като лечение за рак на простатата може да причини уринарна инконтиненция и еректилна дисфункция.
 • Пушенето. Заедно с други рискове за здравето, пушенето също увеличава шансовете за еректилна дисфункция.
 • Хормоналните нива. Хормонален дисбаланс, особено дефицит на тестостерон са свързани с еректилна дисфункция. Затлъстяването може да доведе до по-ниски нива на тестостерон.
 • Психологически проблеми. Ако срещнете проблем с ерекцията, или сте загрижени, че това ще се случи отново – причинява Ви безпокойство или депресия. Това може да доведе до по-нататъшни проблеми с ерекцията.
 • Неврологични състояния. Инсулт, травми на гърба и гръбначния мозък, множествена склероза, деменция могат да повлияят на предаването на нервните импулси от мозъка на пениса, което води до еректилна дисфункция.
 • Остаряване. Еректилна дисфункция и други сексуални дисфункции стават все по-често срещани с напредване на възрастта. Нивата на тестостерон също спадат обикновенно с течение на времето.
 • Пиърсинг. Пиърсинг в пениса може да доведе до инфекция на кожата и да наруши потока на урината. В зависимост къде се поставя пиърсинга, то също може да влоши способността Ви за постигане на ерекция или оргазъм.
 • Агресивно или акробатични секс или мастурбация. Ако пенисът ви се наведе изведнъж или насилствено, рядко травмата може да доведе до счупване на пениса. Тя може също така да доведе до постоянна кривина.

Какви са най-честите проблеми на пениса?

Условия, които могат да включват пениса включват:

 • Проблеми с ерекцията или еякулацията. Това може да включва невъзможността да се получи и поддържа ерекция достатъчно силно за секс (еректилна дисфункция) или,рядко, постоянна и обикновено болезнена ерекция, която не е причинена от сексуална стимулация или възбуда (приапизъм). Други опасения включват невъзможността да еякулира, преждевременна еякулация, забавена еякулация, болезнена еякулация, намалена еякулация или ретроградна еякулация, когато спермата навлиза в пикочния мехур, вместо през пениса.
 • Аноргазмия. В някои случаи, мъжете може да не са в състояние да постигнат оргазъм, независимо от адекватното стимулация. Това може да се отрази на хормонални проблеми, като например нисък тестостерон, или да показват скрит проблем с нервите. Лекарства или заболявания като диабет могат да направят това състояние по-вероятно.
 • Промени в либидото. Намаленf желание за секс (либидо) може да се дължи на няколко условия, включително хормонален дисбаланс, дори депресия. Значителни и резки увеличения на либидото, особено в по-възрастните мъже, може да се дължат на употребата или състояния, засягащи мозъка. Обсъдете рязката промяна в либидото с Вашия лекар.
 • Полово предавани инфекции. Различни полово предавани инфекции могат да повлияят на пениса, включително генитални брадавици, гонорея, хламидия, сифилис и генитален херпес. Честите признаци и симптоми включват болезнено уриниране, рани или мехури по пениса или в областта на гениталиите.
 • Проблеми с препуциума. Състояние, известно като фимоза се случва, когато на препуциума на необрязани пениса не може да бъде прибран от главата на пениса.Това може да доведе до инфекции, както и да причини болезнено уриниране и ерекция.
 • Други заболявания и състояния. Гъбична инфекция може да предизвика червеникав обрив и бели петна върху пениса. Възпаление на главата на пениса (баланит) може да причини болка и фал разряд. Болест на Пейрони, хронично състояние, което е свързано с развитието на ненормална съединителна тъкан в тъканите вътре в пениса, може да доведе до изкривени или болезнени ерекции.